Włoskie wina białe. Różnorodność, która zachwyca

Wina włoskie charakteryzuje unikatowy aromat i niepowtarzalny smak, które wciąż bywają niestety niedoceniane nad Wisłą. Zależnie od regionu, z którego pochodzą, potrafią porywać tłumy i trafiać w gusta najbardziej wyrafinowanych smakoszy. Aby jednak zakochać się w nich bez pamięci, trzeba sięgnąć po najlepiej wyselekcjonowane butelki win białych. To w nich zamknięty jest nie tylko płyn, ale prawdziwa historia, pasja i troska, wlewane tam przez doświadczonych, włoskich producentów. 

Po czym poznać doskonałe wina włoskie? 

Powszechna jest opinia, zgodnie z którą „im starsze wino, tym lepsze”. W praktyce jednak doskonałe wina (białe i nie tylko), łatwiej jest znaleźć, kierując się ich precyzyjną, włoską klasyfikacją. Tamtejsi producenci w 1963 roku dokonali podziału, ułatwiającego kontrolę jakości oraz łatwiejsze wybieranie smaków, dopasowanych do gustów degustatorów. 

4 kategorie win włoskich

Klasyfikacja win włoskich wyróżnia cztery kategorie: 

  • DOCG – Denominazione di Origine Controllata e Garantita,
  • DOC – Denominazione di Origine Controllata
  • IGT – Indicazione Geografica Tipica,
  • VDT – Vino da Tavola (nazywane „stołowymi”. Nie muszą spełniać istotnych norm, a kupić je można nawet w kartonie). 

Skupmy się na pierwszych trzech rodzajach. DOCG to najwyższa półka 77 win włoskich, w których nie sposób się nie zakochać. Produkty oznaczone tymi czterema literami muszą spełnić wszelkie przepisy dotyczące klasyfikacji niższej, a ponadto zostać poddane wnikliwej analizie. Grono specjalistów komisyjnie degustuje je, decydując następnie o przyznaniu tego zaszczytnego miana. 

DOC to również kategoria wysoka, określająca włoskie wina, produkowane z najwyższą starannością. Aby butelka została nią odznaczona, musi spełnić szereg restrykcyjnych wymagań, dotyczących dozwolonych szczepów winogron, obszaru pochodzenia, metod uprawy czy przepisów związanych z dojrzewaniem.  

W przypadku win białych i nie tylko, oznaczonych kategorią IGT, pod uwagę brane jest przede wszystkim pochodzenie, choć to bardzo zróżnicowana grupa. Znajdują się w niej np. najsłynniejsze toskańskie wina stołowe, jak również butelki pochodzące z Veneto czy Piemontu. Przy ich wybieraniu istotne jest sięgnięcie po produkt od renomowanego producenta, gwarantującego najwyższą jakość oferowanego wina włoskiego.

Wszystkie te wina kuszą swoimi smakami i aromatami, idealnie dostosowanymi do gustów nawet najbardziej wymagających klientów. Pochodzą z rozmaitych regionów Włoch, od Sycylii, aż po Południowy Tyrol.

Niepowtarzalny urok białych win włoskich

Na wszystkich trzech omawianych szczeblach piramidy włoskich win, znajdziemy wyśmienite wina białe, w których różnorodności trudno się nie zatracić. Najlepsze z nich dostępne są również na półkach LeBarbatelle. 

Pierwszą grupę, czyli dumne DOCG, reprezentuje m.in. słynne wino białe Frascati Superiore, pochodzące z winnicy Volpetti. Znajduje się ona na południe od Rzymu, a rozpościera się na wulkanicznych wzgórzach Colli Albani. 

Ciesząca się w Polsce popularnością kategoria DOC również ma wielu białych reprezentantów. Na szczególne uznanie zasługuje rodzina Terre Magre z winnicy Piera Martellozzo. To miejsce, które swoją siłę czerpie z trzech pokoleń doświadczeń, które najpiękniejszymi winogronami zajmują się od lat niedaleko Pordenone, w rejonie Grave del Friuli. 

Niepowtarzalne smaki i aromaty znaleźć można również wśród białych win włoskich IGT. Mowa tu choćby  o Borgo Faveri czy Anfisya Bianco, kolejno z winnic Perlage oraz Cantine Lavorata. Choć reprezentują obszary Conegliano Valdobbiadene i Kalabrię, skrywają w sobie niepowtarzalną magię, w której trudno się nie zakochać.